Der zināt Kultūra
Muzeju nakts

Šogad agrā pavasarī, 9. martā, ar jaunās interjera ekspozīcijas atklāšanu “Lejenieku” dzīvojamā mājā tika atzīmēta mūsu izcilā novadnieka dzejnieka Viļa Plūdoņa 150. dzimšanas diena, bet viss 2024. gads ir Viļa Plūdoņa Kultūras gads, kad Bauskas novadā ir notikuši un vēl notiks daudzi dzejniekam veltīti pasākumi.

Starptautiskajā Muzeju naktī Bauskas muzejs aicina ciemoties “Lejeniekos”, kur sarūpēta programma, kas ar Muzeju nakts moto “Izzināt un iegūt, pētīt un saprast” sāksies plkst. 20:00.

Apmeklētājiem atvērtas būs “Lejenieku” saimniecības ēkas. “Lejenieku” sētā būs iespējams skatīt Tautas lietišķās mākslas studijas “Bauska” austo lakatu izstādi, ko papildinās folkloras kopas “Trejupe” aktivitātes. Vienlaikus ar to būs iespējams ielūkoties “Lejenieku” saimniecības darbos dažādos gadalaikos, bet sarunās, stāstījumos un vizuālajos materiālos iepazīt Vili Plūdoni ne tikai kā izcilu dzejnieku un vienu no izcilākajiem Latvijas kultūras klasiķiem, bet arī kā personību un lielās ģimenes galvu. Kopējo noskaņu papildinās fragmenti no Viļa Plūdoņa daiļdarbiem, kā arī dziesmas ar viņa vārdiem.

Muzeju nakts laikā “Lejeniekos” būs apskatāma Latvijas Nacionālā kultūras centra izstāde “Saimes galds”, kur scenogrāfes Patrīcijas Baltiņas radītajā ekspozīcijā pie viena saimes galda sapulcinātas 38 nemateriālā kultūras mantojuma tradīcijas, atklājot to daudzveidību un unikalitāti.

Iestājoties krēslas stundai iedegsies gaismas “Lejenieku” dzīvojamās mājas logos, caur kuriem būs skatāma dzīve Plūdoņa mājā.

“Lejeniekus” plašā Plūdoņa ģimene apdzīvoja vasarās, kad visā saimniecībā un dzīvojamā mājā rosījās ne tikai rentnieka ģimene (lauku darbu veicēji), bet arī Viļa Plūdoņa sieva Elfrīda un plašais bērnu pulciņš - 4 meitas un 3 dēli. Pats dzejnieks gan šad un tad nebija “Lejeniekos”, jo uzturējās Rīgā, Torņakalna mājā.

Programmā:

plkst. 20:00 – 23:00 Tautas lietišķās mākslas studijas “Bauska” etnogrāfisko lakatu izstāde

plkst. 20:00 – 21:00 “Putni Lejeniekos” dzijas putniņu izgatavošanas darbnīca bērniem

plkst. 20:00 – 21:00 ziedoņa laika sadziedāšanās ar folkloras kopu "Trejupe"

plkst. 20:00 – 23:00 Latvijas Nacionālā kultūras centra izstāde “Saimes galds”

plkst. 21:00 – 22:00 Vilis Plūdons dzīvē, bildēs, literatūrā un mūzikā - sarunas par dzejnieka dzīves gaitām

plkst. 21:00 – 23:00 Dzīve Plūdoņa mājā ar Codes amatierteātra "Spēlētprieks" dalībniekiem

Pasākumu norises laikā apmeklētāji var tikt fotografēti un filmēti, fotogrāfijas un videomateriāls var tikt publicēts.

Ieva Bronko-Pastore
Bauskas muzeja Mākslas nodaļas vadītāja
Tālrunis: +371 63960508
E-pasts: ieva.bronko.pastore@bauskasnovads.lv
www.bauskasmuzejs.lv