Energoefektivitāte

2023.gada noslēgumā notika uzraudzības audits. Lai pārliecinātos par Energopārvaldības sistēmas atbilstību standarta prasībām, uzraudzības audits tiek veikts vienu reizi gadā. Sertifikāts, kurš tiek uzraudzīts, tika izsniegts 2022. gada 23. decembrī. Tā derīguma termiņš ir 3 gadi.

Audita mērķis ir pārliecināties, ka pašvaldība ievēro noteiktos politiku, mērķus, procedūras, ka energopārvaldības sistēma (EPS) turpina atbilst piemērojamā standarta prasībām. Pārskatīt veikto darbību efektivitāti, kas tika vērstas uz neatbilstībām, kas konstatētas iepriekšējā auditā.

Audita plāns satur EPS dokumentācijas un enerģijas datu pārbaudi un objektu apsekošanu, iekļaujot pašvaldības atbildīgo darbinieku intervēšanu.

EPS gada enerģijas patēriņu raksturo skaitļi 26’229 MWh un tas ietver pašvaldības ēku (22’265 MWh, 84,88%), publiskā ielu apgaismojuma (1’471 MWh, 5,61%) un pašvaldības autoparka (2’493 MWh, 9,5%) enerģijas patēriņu. 2023. gada rezultāti šobrīd tiek apkopoti, tāpēc nosauktie skaitļi, enerģijas MWh un procenti, raksturo 2022. gada enerģijas sadalījumu..

1.Attēls. Enerģijas patēriņa sadalījums pa sektoriem

Objektu apmeklējums notika 14. decembrī: Bauskas novada bērnu un jaunatnes sporta skolas baseins, Bauskas 2. vidusskola, Bauskas Valsts ģimnāzija, Bauskas muzejs, Pilsrundāles vidusskola, Bārbeles pagasta nodaļa un tās apsaimniekotie objekti, Bauskas novada administrācijas ēka Bauskā Uzvaras ielā 1. Visos objektos auditors novēroja siltumenerģijas un elektrības saimniecisku un ekonomisku lietošanu. Netika konstatētas neatbilstības standarta prasībām. Visās auditētās publiskās ēkās audita brīdī šīs ēkas energosertifikāts bija pieejams publiskai apskatei, atbilstoši likuma prasībām.

Objektu apmeklējuma laikā auditors pārbaudīja vai tiek ievērota likumā noteiktā prasība, ka ēkām izsniegtais energosertifikāts ir novietots publiski pieejamā vietā. Audita brīdī BJSS baseinā ūdens temperatūra, saskaņā ar termometra rādījumiem bija 27,7 toC, notiek automātiska uzdotā temperatūras režīma regulēšana. Bauskas 2. vidusskolā pārbaudīts siltummezgla tehniskais stāvoklis. Bauskas Valsts ģimnāzijā pārbaudīts ventilācijas iekārtu darba režīms un konstatēta faktiskā gaisa temperatūra apskatītajās telpās no 19 toC koridorī līdz 24 toC neizvēdinātajās telpās. Bauskas muzejā un Pilsrundāles vidusskolā apskatīts siltumenerģijas avots: gāzes automātiskās katliekārtas. Bārbeles nodaļas ēkā apskatīta zemes siltumsūkņa iekārta, kas to nodrošina ar siltumenerģiju un malkas izlietojuma uzskaites žurnāli, malkai pašvaldības ēku apkurināšanai.

Auditējošās iestādes “BM certification” slēdziens – neatbilstības nav konstatētas.

Turpmākā novada attīstība ir cieši saistīta ar energoefektivitātes paaugstināšanu – atjaunošanai izvēloties objektus ar būtisku energoefektivitātes paaugstināšanas iespēju. Paralēli enerģijas taupības pasākumiem, kas ir noteikti pašvaldības energoefektivitātes un enerģijas lietderīgas izmantošanas Vadlīnijās, 2024. gadā ir plānoti projektēšanas darbi  vairāku pašvaldības ēku atjaunošanai un energoefektivitātes uzlabošanai. Šīs ēkas ir bērnudārzs “Mūsa” Ceraukstes pagastā, Vecumnieku sporta skola, pašvaldības administrācijas ēkas Bauskā Uzvaras ielā 1 un Katoļu ielā 3 un sporta nama “Mēmele” ēka Uzvaras ielā 10.

Standarta ISO 50001 piemērošana ir brīvprātīga. Energopārvaldības sistēmas ieviešana un tās sākotnējā sertifikācija notika 2019. gadā, ES pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” projekta COMPETE4SECAP ietvaros (granta līguma Nr. 754162).

Sertifikāts